Česká Středoasijská smíšená obchodní komora  je smluvním partnerem Asociace muftích Ruské federace ,která je zřizovatelem certifikačního centra standardu HALÁL a na základě uzavřené smlouvy je ČSOK oprávněna zabezpečovat proces certifikace pro výrobu podle standardu HALAL v České republice.

Halál  je v překladu „povolený, přípustný“, je termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.
Certifikace je sofistikovaný odborný proces prováděný za kontroly a účasti specialistů certifikačního a standardizačního centra HALAL z Moskvy. Rozsahem a obsahem se dá přirovnat k procesu certifikace ISO. Certifikát podle standardu HALAL potřebují všichni výrobci a obchodníci, kteří chtějí svou výrobu a zboží dodávat všude tam, kde je vyžadován standard HALÁL. Především se jedná o islámské trhy arabských zemí, ale také o významnou část asijských trhů. Samostatnou kapitolou jsou postsovětské republiky. V Ruské federaci dnes žije 80 milionů muslimů a další desítky milionů ve středoasijských postsovětských republikách. Velmi zajímavý je ,ale i trh Evropské unie , kde dnes žije více jak 55 milionů muslimů!

Z výše uvedených skutečností vyplývá  mimořádná příležitost pro české výrobce potravin, ale i dalšího zboží a služeb. Příležitost pro všechny, kteří chtějí najít významné nové trhy a miliony zákazníků.
Zájemci o získání certifikátu uzavřou s ČSOK smlouvu o certifikačním a standardizačním procesu uzavřeném certifikací, se kterou jsou spojeny další služby a podpora. Konkrétně se jedná o stálý dohled a podpora udržování standardů HALÁL. Ale hlavně každý subjekt, který je certifikován má stálou podporu certifikačního a standardizačního centra HALÁL Ruské federace na islámských trzích. Jedná se konkrétně o podporu prodeje a vyhledávání konkrétních zákazníků.

V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte na mailové adrese sekretariat@csok.cz