7. 2. 2013  |  Zahraniční obchodní mise

Rusko - únor 2013

Ve dnech 3. – 7. února 2013 se uskutečnila pracovní cesta českých firem organizovaná ČSOK obchodní komorou do Nižniho Novgorodu a Moskvy

Pracovní program v Nižním Novgorodu byl organizován a připravován za spolupráce a podpory:
-  stálého představitele ČSOK v Nižněgorodské oblasti
-  Obchodní a průmyslové komory Nižněgorodské oblasti
-  vlády Nižněgorodské oblasti
Pracovní  dvoustranná jednání byla připravována přímo pro jednotlivé zúčastněné firmy z České republiky. Každý z účastníků měl připraveno minimálně 5 partnerů pro jednání, kteří představovali jak podnikatelské struktury, tak státní, oblastní a municipální struktury. Každý ze zúčastněných ruských partnerů, kterých bylo několik desítek byl dostatečně včas podrobně písemně informován o nabídce a zaměření českých firem. Nižněgorodská oblast ( 3,5 milionu obyvatel)  s hlavním městem oblasti Nižnij Novgorod ( 1,2 milionu obyvatel ) je vysoce průmyslově rozvinutá oblast. V Nižnim Novgorodu sídlí federální instituce a státní organizace,které řídí a rozvíjí jaderný  průmysl Ruské federace. Nižnij Novgorod byl federálními orgány zařazen do seznamu měst a oblastí, kde se uskuteční fotbalové mistrovství v roce 2018.To přináší širokou možnost již dnes zapojit se do budování a modernizace infrastruktury města a oblasti,které se připravuje na tuto mezinárodní významnou akci. O možnostech zapojení do projektů výstavby se jednalo s náměstkem ministra státního majetku a půdního fondu. Dohodl se konkrétní postup o další spolupráci a zapojení do výstavby sportovních objektů,ubytovacích kapacit a modernizace infrastruktury města a oblasti. Prostřednictvím  předsedy asociace podnikatelů Nižněgorodské oblasti  se představitelé komory napojili na vedení společnosti spravující Vodovody a kanalizace Nižniho Novgorodu. Projednalo se konkrétní zapojení do vodohospodářských projektů. Všechny zúčastněné české firmy dosáhly očekávaného výsledku – najít konkrétního partnera a konkrétní možnosti zakázek. Komora za pomoci a prostřednictvím svého stálého zástupce bude pokračovat na prosazení zapojení českých firem do infrastrukturních projektů oblasti a města. Konkrétní projekty,do kterých se mohou české firmy za pomoci ČSOK zapojit:
- výstavba infrastruktury města, ,sportovní areály,ubytovací kapacity,dopravní infrastruktura
- vodovody a kanalizace
- modernizace a budování energetické základny města a oblasti
- potravinářský průmysl,zemědělské produkty
- modernizace a rozvoj zdravotnictví
- skladové hospodářství
- IT, elektronické zabezpečení objektů a ploch,el.zasíťování
- zemědělská technika,traktory
- skladování obilí a potravin – sila,sklady,chladírny

V Moskvě se uskutečnil pracovní program v Českém domě ,který byl připraven za pomoci a účasti:
- stálého delegáta ČSOK v Moskvě
- velvyslanectví ČR v Moskvě – ekonomický úsek
- partnerů ČSOK v Ruské federaci
- AKKOR – asociace zemědělců RF
Pro představitele českých firem byla zajištěna účast několika desítek partnerů, ruských hostů. Akce se za ruskou stranu zúčastnili například ředitelé odpovídající za bezpečnost společností se zaměřením na plyn, ropu, energii, předseda energetického výboru Ruské dumy, poradci a spolupracovníci vedoucího aparátu Ruské dumy, předseda svazu AKKOR, ředitelé asociací podnikatelů z Moskvy a ze Samarské oblasti, představitelé oblastních struktur z Permské oblasti, Kurské a Tverské oblasti, generální ředitel Koncernu Ruské bezpečnosti odpovídající za  bezpečnost olympijských her v Sochi, zástupci vedení Rosgostrachbank, představitelé bankovních struktur (Sberbank), představitelé ruských železnic, představitelé petrohradských energetických společností, potravinářské a zemědělské koncerny z Ruské federace, IT společnosti. Pracovní celodenní jednání končily až po 20.00 hodině.Konkrétní projekty a výstupy z jednání:
- výbor energetiky Ruské Dumy podpoří aktivity ČSOK v Karelii a na Kamčatce
- na osobní jednání do Karelie poletí prezident komory společně s členem vedení Ruské vodohospodářské společnosti za účelem dokončení vstupních jednání s karelskou vládou
- zapojení společnosti Trade fides a jejích moderních technologií do ochrany produktovodů,bank a železnic
- zemědělské produkty a zpracování potravin
- dodávky skladovacích zařízení pro obilí,sklady pro potraviny a zařízení a stroje pro zpracování a uchování potravin
-  zapojení do budování objektů pro mistrovství ve fotbale v roce 2018 , výstavba a bezpečnostní technologie
- zapojení do budování sportovně turistických a ubytovacích objektů v Severokavkazském federálním okruhu
- zapojení do budování infrastruktury v Moskevské oblasti
- zapojení do budování infastruktury v Kurské oblasti
- společné projekty v energetice a výrobě s petrohradskými energetickými závody ( Trade fides)
- zdravotnictví
- vzdělávání

Jednoznačně cesta do Novgorodu a Moskvy opět potvrdila smysluplnost aktivního nástupu na ruský trh, který v současné době a to zejména v oblastech Ruské federace je schopen absorbovat v podstatě vše co mu český průmysl nabídne!
ČSOK bude  posilovat skupinu stálých představitelů v Ruské federaci pro zkvalitnění svých služeb českému průmyslu. ČSOK zpracuje aktualizovaný ucelený souborný materiál nabízející služby a produkty firem, které ČSOK zastupuje.
ČSOK zahájí s tímto materiálem plošné oslovení velikých státních firem v Ruské federaci s nabídkou dodávek služeb a výrobků včetně  exportního financování.
Ruská federace – zejména její dálně východní část – tzn. za Uralem je v současné době mimořádnou příležitostí pro český infrastrukturní stavební průmysl,projekční a inženýringové kanceláře,dodavatele stavebních strojů a zařízení, technologií pro výrobu stavebních materiálů, zařizovací a vybavovací materiál.

Všechny zúčastněné firmy po celou dobu akce hodnotily její průběh a výsledky velmi pozitivně. Všechny zúčastněné firmy dosáhly očekávaných výsledků a je teď na firmách ,jak s kontakty a nabídkami budou pracovat dál. Všem představitelům firem bylo jasně řečeno, že ČSOK je připravena prostřednictvím svých kontaktů v Rusku je i nadále podporovat a společně s firmami dosáhnout konkrétních výsledků. V tomto duchu obdrží všechny zúčastněné firmy dopis.

Ohlasy na cestu do Novgorodu:

http://www.pravda-nn.ru/archive/2013-02-12/pazderka/
http://nnovgorod.bezformata.ru/listnews/cheshskih-delovih-krugov-v-tpp/9354630/
http://www.r52.ru/index.phtml?rid=33&fid=315&sid=26&nid=49466
http://tpp.nnov.ru/ru/news/novosti/?nid=5582&a=entry.show
http://www.vgoroden.ru/?id=251191

video

http://video.volga-tv.ru/video/%25D0%25A7%25D0%25B5%25D1%2585%25D0%25B8%25D1%258F-%25D0%25B2-%25D0%25B3%25D0%25BE%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B8-%25D0%25BA-%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25BC/6831e6ba809747faed3caa239b87582b

ZPĚT NA SEZNAM