2. 5. 2012  |  Zahraniční obchodní mise

Karelie - příležitost pro české firmy

Autonomní republika Karelie v Ruské federaci byla ve dnech 22. - 25. dubna hostitelem delegace ČSOK a Energeticko technologického klastru -Východ.

Autonomní republika Karelie v Ruské federaci byla ve dnech 22. - 25. dubna hostitelem delegace ČSOK a Energeticko technologického klastru -Východ

Klepnutím zobrazíte plnou velikost obrázku Autonomní republika Karelie v Ruské federaci byla ve dnech 22. - 25. dubna hostitelem delegace ČSOK a Energeticko technologického klastru -Východ, kterou vedl prezident komory Jiří Nestával. Pracovní jednání připravovaná korporací pro rozvoj Karelie pod záštitou karelské vlády se uskutečnila v hlavním městě republiky v Petrozavodsku. Delegace ČSOK byla složena z energetických, vodohospodářských a infrastrukturních firem, které měly zájem o zapojení se do projektů zejména v oblasti komunálního hospodářství a energetiky. Takových projektů se nabízí v Karelii celá řada. Autonomní republika Karelie má rozlohu jako 1,5 Francie a v současné době se zaměřuje na rozvoj a budování infrastruktury. To v současné době dlouhodobě trvající ekonomické krize je mimořádná příležitost také pro český průmysl.

V rámci pracovního programu se uskutečnila řada konkrétních jednání a setkání na úrovní náměstků ministrů a ministrů karelské vlády, ředitelů a předsedů státních agentur, primátorů měst a generálních ředitelů státních komunálních a infrastrukturních podniků a organizací. Za mnohé uveďme například ministerstvo ekonomického rozvoje, ministerstvo kultury a sportu odpovídající za budování sportovně turistických areálů a sportovní center a kulturně naučných objektů, státní úřad pro komunální hospodářství a energetiku a samozřejmě nechybělo setkání s vedením vlády Karelie. Účastníci delegace projednali možnosti zapojení do projektů v Karelii. Finanční specialista ze společnosti REP, který českou delegaci doprovázel projednal se svými ruskými kolegy a představiteli vlády Karelie možnosti financování a podmínky garancí. Na jednání s vedením vlády Karelie se dohodla smluvní spolupráce zaměřená na obnovu a budování infrastruktury Karelie českými firmami. Koordinátory těchto aktivit budou za ruskou stranu státní Korporace rozvoje Karelia a na české straně to je ČSOK.

Delegace z Karelie přilétá na pozvání ČSOK v druhé polovině května do ČR. V rámci pracovního programu se budou řešit již konkrétní energetické vodohospodářské a infrastrukturní projekty, do který české firmy chtějí vstoupit. V červnu odlétá delegace specialistů opět do Karelie, kde již začne konkrétně připravovat technické podklady pro zahájení realizace projektů.


ZPĚT NA SEZNAM