13. 2. 2014  |  Konference, semináře, výstavy

INFRASTRUKTURNÍ ODBORNÝ SEMINÁŘ ČSOK V MOSKVĚ

Ve čtvrtek 13.února pořádala v Českém domě v Moskvě ČSOK celodenní odborný infrastrukturní seminář určený pro členy a klienty komory

Akce se účastnily například české společnosti SATRA, ATIP, CÍGLER MARANI ARCHITECTS, KRÁLOVOPOLSKÁ RIA,  ENBRA, ENGADA, ŠKODA TRANSPORTATION a řada dalších.
 
Za účasti obchodního rady českého velvyslanectví v Moskvě Martina Bašty zahájil prezident komory odborný seminář, který komora pořádala ve spolupráci s Mezinárodní akademií komplexní bezpečnosti infrastrukturních staveb.
Akce se účastnila bezmála stovka představitelů státních, oblastních a municipálních struktur a také generální ředitelé ruských infrastrukturních firem, které se účastní na výstavbě objektů v Ruské federaci.
  
Dopolední část semináře se skládala z odborných přednášek , které přednášeli představitelé moskevské vlády a ruských federálních  struktur, Ruské akademie dopravy, ruských železnic a firem, které staví objekty pro mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku, účastní se na dostavbě druhé etapy v Sochi, ruské železniční a silniční síti atd.
České firmy si nejen vyslechly konkrétní a detailní informace o podmínkách za jakých se mohou účastnit infrastrukturních projektů a jaké standardy musí splňovat, ale také detailní informace o připravovaných projektech, do kterých se český stavební, projekční a inženýringový průmysl může ihned zapojit.
Dopolední blok uzavřela vystoupení teritoriálních zástupců ČSOK, kteří se semináře zúčastnili. Velmi zaujala vystoupení pana Kolobova z Nižniho Novgorodu, Ivana Derevyachenka z Kurské oblasti. Potleskem všichni účastníci přivítali delegaci z Ukrajiny vedenou Igorem Titarenkem, stálým představitelem ČSOK v Kyjevě. Stálí představitelé ČSOK prezentovali infrastrukturní projekty, do kterých se mohou české firmy ihned zapojit.
 

Po společném pracovním obědě všech zúčastněných hostů z České republiky i z Ruské federace , kteří ho využili k vzájemným rozhovorům a navázání osobních kontaktů se účastníci rozdělili do pracovních skupin

  • DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA, mosty,tunely,silnice,dálnice,mezinárodní trasy,městské komunikace, železnice, nádraží,letiště,námořní i říční přístavy,nákladní terminály atd.
  • ENERGETIKA A TEPLO,VODOVODY A KANALIZACE elektrárny,teplárny,energetické sítě,bezpečnost a ochrana provozu,technologie pro provoz a úsporu,systémy monitoringu,řízení a kontrola sítí a elektráren,vodovody a kanalizace atd.
  • SPORTOVNÍ INFRASTRUKTURA Sportovní objekty, stadiony, sportoviště, sportovní areály, zóny oddychu, zimní stadiony, hotely a ubytovací objekty pro fanoušky, výstavba turistických objektů.Příprava a budování sportovní infrastruktury pro MS ve fotbale 2018 v RF.
  • INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE Elektronická ochrana a bezpečnost objektů ,osob a perimetrů

K jednání se v odpolední části připojili  vedoucí funkcionáři GAZPROM, Ruské železnice,výboru ruské dumy – parlamentu  pro energetiku,odbor výstavby Moskvy,Gazpromneft a řada dalších.
 
V odpoledním bloku vystoupil také generální ředitel Centra ekonomického rozvoje Sdružení nezávislých států Vladimir Savchenko, který svým  zásadním projevem shrnujícím současnou politickou a ekonomickou pozici Ruské federace jasně naznačil další vývoj situace v euro asijském prostoru s dopadem na vývoj mezinárodní obchodní a ekonomické spolupráce Evropské unie a Ruské federace a dalších zemí bývalého SSSR.
 
Na jednání pracovních skupin byly dohodnuty další konkrétní postupy a společné kroky vedoucí k zakázkám pro české zúčastněné firmy.
 
Všemi účastníky byla akce vysoce hodnocena jako konkrétní příležitost získat špičkové kontakty, informace a přístup k neveřejným obchodně ekonomickým informacím a to vše s cílem získání zakázek.
 
Na základě výsledků dosažených na realizovaném semináři  se uskuteční v červnu letošního roku opět v Moskvě tentokráte již konference spojená s výstavou. Program akce bude zaměřen na infrastrukturní projekty a zakázky v Ruské federaci spojené s vybranými projekty, na kterých ČSOK pracuje. Jedná se především o projekty výstavby sportovních objektů na Severním Kavkaze, výstavba bytových domů v Karačajevsko Čerkeské republice, výstavba mateřských školek v Permském kraji, výstavba elektráren a tepláren v Permu a řada dalších infrastrukturních projektů.

ZPĚT NA SEZNAM