24. 11. 2014  |  Zahraniční obchodní mise

Čína 2014

Ve dnech 16. – 24.listopadu 2014 se uskutečnila obchodní a podnikatelská mise do Číny ,kterou vedl prezident komory, Poslankyně parlamentu České republiky Vlasta Bohdalová a JUDr. Renata Vesecká místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu ČR byly součástí politického vedené delegace

Pracovní program mise se uskutečnil v Pekingu , v Zhengzhou oblastním hlavním městě provincie Henan a v oblastním městě Hefei.
Program mise byl zajišťován ČSOK ve spolupráci se stálou kanceláří ČSOK v Číně.
Hlavním partnerem mise byla společnost Bainian Rongtong Investment Group ( BRIG).  Jedná se o významný čínský holding v jehož čele stojí pan Youlon Zhang , jeden z předních podnikatelů nové Číny.
 
Hlavní zaměření mise bylo na projednání dodávek zboží a potravinářského sortimentu pro nově vytvářený obchodní řetězec , který chce společnost Bainian Rongtong Investment Group otevřít na čínském trhu. První supermarkety zahájí svou činnost začátkem roku 2015 v Pekingu, Zhengzhou, Dongguan a Šanghaji. Plán je vytvořit největší maloobchodní i velkoobchodní síť se zbožím z Evropské unie. Součástí projektu je otevřít velkoobchodní řetězec typu MAKRO.
 
Delegaci tvořilo skoro 30 účastníků reprezentující české,slovenské i evropské výrobce potravin a nápojů. Skupina společně nabízela ucelený sortiment pro supermarkety včetně nealkoholických i alkoholických nápojů.  Jednalo se například o společnosti Mattoni , Kostelecké uzeniny, Tatra mléko, Schneider a řada dalších společností. Celkem se prezentovalo skoro 70 subjektů.
 
Firmy se v rámci pracovních jednání měly možnost podrobně seznámit s aktuálním  stavem na čínském trhu. V Pekingu i v Zhengzhou se uskutečnily exkurze do velkoobchodu METRO ( MAKRO) , kde se všichni účastníci mohli přesvědčit , že čínský trh ani z daleka není naplněn evropským zbožím. nabízený sortiment je zlomkem sortimentu , který je v nabídce na evropském trhu. Ceny nabízeného zboží jsou minimálně 3x vyšší než v Evropě.
 
Účastníci delegace měli možnost osobního jednání s řediteli a vedoucími nákupu velkoobchodů METRO Peking a METRO Shengzhou.
Dalším partnerem pro jednání byla ředitelka svobodné ekonomické zóny Shengzhou , přes kterou bude pro řetězec společnosti  Bainian Rongtong Investment Group dodáváno zboží na čínský trh.
Součástí pracovního programu bylo i jednání s ředitelem celní správy.
 
Vyvrcholením pracovního programu byla samostatná prezentace jednotlivých zúčastněných firem, které se osobně účastnil pan Youlon Zhang prezident holdingu  Bainian Rongtong Investment Group.
Prezentace proběhla za účasti týmu spolupracovníků pana Zhanga i představitelů řetězců čínských maloobchodů.
Česká delegace byla na prezentační jednání připravena a součástí nabídky byla nabídka projektu vytvoření velkoobchodu typu MAKRO včetně výchovy a přípravy managementu.
Čínská strana jednoznačně vyhodnotila českou nabídku pozitivně. Prezident holdingu projevil vážný zájem o nabídku českých firem a prostřednictvím ČSOK očekává zaslání konkrétní nabídky .
 
Další jednání se uskutečnilo ve městě Hefei , kde se nachází skupina Ankai , která vyrábí osobní i užitkové automobily a autobusy. Prezident komory a poslankyně parlamentu Vlasta Bohdalová doprovázeli ředitele opavské společnosti Hagemann . Obsahem jednání bylo navázání spolupráce a dojednání smluvních podmínek mezi skupinou firem Ankai a Hagemann. Oba výrobní čínské závody JAC a Ankai potvrdily svou připravenost vstoupit prostřednictvím společnosti Hagemann a za pomoci ČSOK na český a evropský trh. Společnost Hagemann bude dovozcem elektromobilů a elektroautobusů. Čínská strana potvrdila připravenost k odsouhlasení i montáže elektromobilů a elektroautobusů v ČR.
Byl dohodnut časový plán zahájení spolupráce, který by měl vyvrcholit v březnu 2015 slavnostním podpisem smluv mezi Hagemann a JAC a Ankai v Praze.
 
Nový projekt , na kterém se ČSOK za významné účasti poslankyně Vlasty Bohdalové dohodla s prezidentem holdingu Youlonem Zhangem je projekt
SENIOR.  V Číně se podle demografického modelu očekává v příštích 30 letech nárůst 400 milionů seniorů .
 
ČSOK připravuje na základě dohody s čínským partnerem ucelený projekt, který nabízí projekty bytových komplexů pro seniory včetně komplexních služeb. Součástí projektu je systém péče o seniory, stravování, produkty a pomůcky, zdravotní specialisty, management pro seniorská centra, výcvik a školení odborného personálu pro seniorská centra.
 
Vyvrcholením návštěvy byl podpis dohody o široké spolupráci mezi ČSOK a společností Bainian Rongtong Investment Group. Podepsaná smlouva otevírá do široka dveře českému potravinářskému průmyslu na čínský trh a je konkrétním platformou , na které se bezpečně budou pohybovat klienti komory.

ZPĚT NA SEZNAM