Program péče o novodobé veterány s pracovním názvem „VLASTENECTVÍ VE ŠTÍTU“

 

 

Celonárodní program podpory českým válečným veteránům je novým programem, který ČSOK zařazuje do své činnosti. Vedle spolupráce s Nadací policistů a hasičů ČR je to nová aktivita, která by měla být přínosem pro společnost.
Jedná se o aktivitu zaměřenou na oslovení  firem , ale i dalších podnikatelských subjektů s cílem ,aby každý podnikatelský subjekt vytvořil alespoň jedno pracovní místo pro novodobého veterána. S využitím veškeré současné podpory MO ČR a státu tzn. Podpora rekvalifikace a následná půlroční refundace platu zaměstnaného veterána. Aktivita s výše uvedeným názvem má za úkol také probudit vlastenectví a čest a jistě to bude skutečná ukázka reálného dlouhodobého postoje než sekundová exhibice „ kdo neskáče není Čech“, která národ projede pouze jednou za rok při MS v hokeji.
Projekt chceme udělat bez patosu a zaměřený jen a pouze na podporu vlasteneckého cítění a vnímání současných reálií světa. Již jsme provedli několik nezávazných předběžných  zkušebních rozhovorů s řediteli a majiteli firem. S velmi dobrou reakcí!
 
Další navazující projekt je na vytvoření pracovních míst pro novodobé veterány ,který je zaměřen na využití zkušených veteránů při vzdělávací a přednáškové činnosti určené žákům a studentům základních a středních škol v rámci branné výchovy a první pomoci. A v rámci dalších lektorských vzdělávacích aktivit. Tzn. vytvoření tzv. lektorského sboru za pomoci rekvalifikačních kurzů. Zahájili jsme jednání jak na úrovni MŠMT ČR, tak krajů a základních a středních škol a učilišť.
Současně vytváříme projekt rekvalifikace veteránů na instruktory bezpečnostních sborů jejichž služby nabídneme naším prostřednictvím například pro výcvik bezpečnostních složek na Ukrajině. Afghánistánu, Pákistánu, v Africe atd.  
Samozřejmou součástí projevu úcty veteránům je i těm padlým a proto komora nabídla spolupráci odboru Ministerstva obrany ČR v oblasti  péče o hroby legionářů padlých na ruské frontě.